ArCon CADsys DataCAD SketchUp

  

...Váš partner pro dodávky
CAD systémů pro 3D návrhy,
modely, projekty a vizualizace

Artlantis CADsys DataCAD SketchUp 3D

3D SketchUp ArCon V-Ray DataCAD

CADsys ArCon Renderin Artlantis 3D

ke stažení | tipy & triky | školení & podpora | služby | poptávka | kontakt

CAD systémy:



SketchUp
plugin Render[in]
plugin V-Ray
další pluginy
Artlantis
ArCon
DataCAD



Najdete nás také
na Facebooku!

Novinky:


Tip! : Nastavení počtu stran u kružnic a oblouků ve SketchUpu



Věděli jste, že při kreslení kružnice a oblouku, případně mnohoúhelníku můžete kdykoliv v průběhu zadávání změnit počet jejich stran?
Standardně je u oblouku nastaveno 12, u kružnice 24 stran a mnohoúhelník (N-úhelník) jich má ve výchozím tvaru 6. Tento počet je však možné - a často i velmi užitečné - změnit zadáním nové číselné hodnoty + písmene „s“. A potvrdit klávesou ENTER.

Tato “maličkost” zásadním způsobem ovlivňuje výsledný model. Ať už z pohledu složitosti geometrie a tedy celkové velikosti výsledného modelu nebo z pohledu získání odpovídajícího tvaru, který se projeví zejména při kvalitě vizualizaci.


1) Příklad zaoblení nohy postele - zde při snížení počtu stran oblouku získáme tvarově prakticky nerozeznatelný výsledek, přičemž složitost/velikost modelu je méně než poloviční. Tato optimalizace je vhodná (nejen) pro starší, méně výkonné počítače. V detailním návrhu například podlaží RD, včetně vybavení interiéru se tato “chyba” nasčítá a rozdíl v chování modelu může být zásadní.

2) Příklad desky kancelářského stolu - na tomto příkladu je naopak vidět, že defaultní hodnota je v některých případech naprosto nedostačující. Velký oblouk nevypadá dobře. Přitom stačí malá změna, která nás zdrží na celé desce jen pár vteřin a výsledek při zhruba stejné datové velikosti modelu je na první pohled zřejmý.


Ještě stojí za zmínku, že změnu ve již existujícím 2D tvaru obsahující oblouky a kružnice můžete udělat přepsáním hodnoty “Segmenty” na panelu Informace o prvku (roletové menu Dialogová okna).

Pokud Vás tip zaujal nebo máte jiné vlastní zkušenosti, můžete poslat svůj názor na email info@cadsys.cz.
Věřím, že s dalším tipem (bude-li zájem) přibude možnost přidat vlastní komentář přímo pod článek.

Tomáš Furko



Uživatelská sekce
Školení & podpora
Tipy & Triky
Novinky
Ke stažení
Poptávka
Kontakty
Mapa webu
Ochrana údajů