ArCon CADsys DataCAD SketchUp

  

...Váš partner pro dodávky
CAD systémů pro 3D návrhy,
modely, projekty a vizualizace

Artlantis CADsys DataCAD SketchUp 3D

3D SketchUp ArCon V-Ray DataCAD

CADsys ArCon Renderin Artlantis 3D

ke stažení | tipy & triky | školení & podpora | služby | poptávka | kontakt

CAD systémy:



SketchUp
plugin Render[in]
plugin V-Ray
další pluginy
Artlantis
ArCon
DataCAD



Najdete nás také
na Facebooku!

Novinky:



Tip! : Jak přenést své oblíbené rozšiřující pluginy do nové verze SketchUp




Vydání každé nové verze SketchUp je na jedná straně radost a potěšení z práce díky novým funkcím a vylepšením, které přináší zjednodušení nebo zrychlení práce – nejčastěji obojí. Na straně druhé to znamená i trochu „nekomfortu“ ve smyslu opuštění svého na míru vyladěného uživatelského prostředí programu a potřebu si vše zase znovu přenastavit.

A tím nemyslím jen pár oblíbených ikonových lišt, které potřebujete mít „více po ruce“, případně cesty k vlastním knihovnám komponent, materiálů či projektů, ale zejména v nadpisu zmíněné rozšiřující pluginy (extension), které přidávají programu nějakou další užitečnou dovednost nebo konkrétní specializovanou funkci.


Tip pro práci - Jak přenést své oblíbené pluginy do nové verze SketchUp
(Obrázek 1, klikněte pro zvětšení)


Prostředí, které vidíte na obrázku 1, berte prosím s nadsázkou, toto je už trochu extrém a myslím, že s takovým SketchUpem by nikdo z nás pracovat nechtěl. I zde platí, že méně je někdy více. :-)

Nicméně mezi populární a užitečné nadstavby patří například rozšiřující pluginy pro vytvoření fotorealistických výstupů ze standardních 3D modelů SketchUpu jako jsou třeba Render[in], V-Ray pro SketchUp, atd.

Někdo rád využívá možnosti produktivnější práce s oblouky v podobě Bezierových křivek, jiný potřebuje srazit či zaoblit hrany na jedno kliknutí, další si nedovede svoji práci představit bez možnosti „CADovského“ zrcadlení. Některé užitečné pluginy dovolují provést analýzu nebo pokročilejší vyčištění Vašeho modelu.



Dnešní tip pro práci se věnuje právě tématu, jak snadno přejít na vyšší verzi SketchUpu a dostat do něj rychle většinu svých oblíbených „udělátek“.

Na úvod jen uvedu, že oba níže uvedené postupy nelze využít vždy a na 100% a to z důvodů (ne)kompatibility jednotlivých pluginů se starou a novou verzí současně.

Obecně lze říci, že většina těch „velkých“ a placených pluginů vyžaduje stažení a instalaci odpovídají verze „ručně“ – na druhou stranu tato instalace je zpravidla výrobcem dobře odkomunikovaná. Lze ji z jeho stránek snadno stáhnout a instalovat – obsahuje návody jak na to.

Toto u těch malých a bezplatně dostupných pluginů vždy neplatí. Ale můžeme to mít vývojářům za zlé, když to vytvořili a nabídli k používání zdarma?



1) Extension Warehouse

Stejně jako existuje skladiště 3D modelů – známé pod názvem 3D Warehouse, ze kterého je možné si stáhnout libovolnou potřebnou komponentu (od květináče až po automobil), existuje i skladiště rozšíření a nadstaveb (pluginů) pro SketchUp – Extension Warehouse, obrázek 2.

Obrázek 2 - menu Extension Warehouse
(Obrázek 2, klikněte pro zvětšení)



Využívání Extension Warehouse vyžaduje přihlášení k účtu – podobně jako je tomu u jiných webových služeb ve SketchUpu (poznámka: uživatelé SketchUp předplatného jsou do Extension Warehouse přihlášení automaticky s přihlášením k licenci). Díky tomuto účtu máte rychlý přehled, které pluginy jste v minulosti do SketchUpu stáhli a instalovali.


Obrázek 3 - Extension Warehouse
(Obrázek 3, klikněte pro zvětšení)


V nové verzi SketchUp klikněte pravém horním roku na miniaturu Vašeho účtu a vyberte položku My Downloads (Moje stažení), viz. obrázek 3. Zobrazí se Vám kratší nebo delší seznam „Vašich“ pluginů, obrázek 4.


Obrázek 4 - Extension Warehouse, My Downloads
(Obrázek 4, klikněte pro zvětšení)


Nad tímto seznamem stojí za to se zamyslet a při příležitosti přechodu na novou verzi udělat malou inventuru skutečné využívanosti – které pluginy jsem nainstaloval a pak za celý rok použil 1x nebo 2x a které se naopak staly součástí mých rutinních pracovních postupů.


Obrázek 5 - Extension Warehouse, Install
(Obrázek 5, klikněte pro zvětšení)


Požadované pluginy potom stačí postupně rozkliknout a následně kliknutím na modré tlačítko Install pohodlně přidat plugin do nové verze SketchUp stejně jednoduše jako je tomu např. u aplikací do mobilu, viz. obrázek 5.
Výše uvedený postup je shodný pro Windows i Mac OS.



2) Přímé kopírování souborů a složek

Další možností je přímé zkopírování souborů a složek vybraných pluginů „natvrdo“ z umístění ze staré verze SketchUp do nové. Tento postup doporučujeme pokročilejším uživatelům PC. Výhodou postupu je jednoznačně rychlost. Na druhou stranu je tento postup bez záruky, že vše bude fungovat jako v předchozí verzi – vše totiž záleží od konkrétně napsaného pluginu. Platí zde co bylo napsáno v úvodu článku, důrazně nedoporučujeme pro větší a pokročilejší pluginy (Render[in], V-Ray,...), naopak zpravidla dobře funguje u menších free pluginů.
Před pokračováním zavřete SketchUp, pokud je otevřen.

Složka obsahující Vámi v průběhu roku doinstalovávané pluginy se např. v předchozí verzi SketchUp Pro 2020 nachází zde (platí pro Windows 10):

C:\Users\uživatelské_jméno\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2020\SketchUp\Plugins

Místo „uživatelské_jméno“ si doplňte název Vašeho uživatelského účtu na Vašem počítači. Složka „AppData“ je ve výchozím nastavení Windows skrytá. Zobrazení skrytých položek povolíte v Průzkumníku souborů, horním menu Zobrazení v části Zobrazit či skrýt zatrhnutím pole Skryté položky.
Při té příležitosti můžete zatrhnout i pole Přípony názvů souborů. Samotný plugin se skládá zpravidla se souboru spouštěče pluginu s koncovkou *.rb a stejnojmenné složky. Na obrázku 6 níže je vidět obsah složky výchozích pluginů, které obsahuje čistá instalace SketchUp.


Obrázek 6 - Složka s pluginy pro SketchUp
(Obrázek 6, klikněte pro zvětšení)


Vybranou „dvojičku“ souboru a složky požadovaných pluginů označte a zkopírujte Ctrl+C a následně vložte Ctrl+V do níže uvedeného umístění nově nainstalované verze. U SketchUp 2021 to bude složka:

C:\Users\uživatelské_jméno\AppData\Roaming\SketchUp\SketchUp 2021\SketchUp\Plugins



Na Mac OS je postup obdobný i když samozřejmě přizpůsobený principům jablíčkových operačních systémů. Méně zkušeným uživatelům doporučujeme spíše postup popsaný v bodě 1). Pokud se ale řadíte mezi zkušenější uživatele Mac OS, najdete cestu ve Finderu v menu Otevřít pod skrytou položkou Knihovna. Kompletní cesta ke stávající složce s pluginy ve starší verzi SketchUp je potom následující:

Macintosh HD/Uživatelé/uživatelské_jméno/Knihovna/Application Support/SketchUp 2020/SketchUp/Plugins

resp. pro následné zkopírování vybraných pluginů do nové verze je cesta tato:

Macintosh HD/Uživatelé/uživatelské_jméno/Knihovna/Application Support/SketchUp 2021/SketchUp/Plugins



Po dokončení výše popsaného postupu spusťte aktualizovaný SketchUp. Nadějným ukazatelem toho, že se vše v pořádku podařilo je to, že se po startu SketchUpu nezobrazí žádné chybové hlášení. Pokud ano, smažte tento ručně zkopírovaný plugin (soubor i adresář) a nainstalujte plugin postupem doporučeným vývojářem.

Otestujte, že Vaše pluginy fungují správně. Případně můžete v Dialogových oknech / Manažer pluginů nahoře na záložce Manage provést aktualizaci na novější verzi, pokud o ni plugin požádá.

Mám zkušenost, že cca 90 - 100% běžných „malých“ pluginů tímto postupem funguje korektně i v novější verzi. Osobně jsem tímto způsobem přenesl do letošní nové verze celkem 26 položek, tedy 13 pluginů a ihned fungovalo bez jakýchkoliv zádrhelů 12. Jeden bylo třeba stáhnout v aktuálnější kompatibilní verzi a nainstalovat standardně přes Manažer pluginů. Pak už fungovalo vše jak má.

Stojíte-li před aktualizací Vaší stávající verze SketchUp na novou, třeba Vám popsaný postup přijde vhod.
Poměr Úspora času / Kýžený výsledek za pokus rozhodně stojí. :-)


A pokud byste potřebovali s nějakou maličkostí ohledně SketchUpu nebo rozšiřujících pluginů pomoci, spojení najdete v kontaktech.


Za CADsys zpracoval Tomáš Furko



Uživatelská sekce
Školení & podpora
Tipy & Triky
Novinky
Ke stažení
Poptávka
Kontakty
Mapa webu
Ochrana údajů