ArCon CADsys DataCAD SketchUp

  

...Váš partner pro dodávky
CAD systémů pro 3D návrhy,
modely, projekty a vizualizace

Artlantis CADsys DataCAD SketchUp 3D

3D SketchUp ArCon V-Ray DataCAD

CADsys ArCon Renderin Artlantis 3D

ke stažení | tipy & triky | školení & podpora | služby | poptávka | kontakt

CAD systémy:



SketchUp
plugin Render[in]
plugin V-Ray
další pluginy
Artlantis
ArCon
DataCAD



Najdete nás také
na Facebooku!

Novinky:


Porovnání verzí SketchUp Make (free) a SketchUp Pro




Přesto, že zde na stránkách jsme již před nějakou dobou uvedli shrnutí rozdílů verzí SketchUp Make a Pro, dostáváme stále spoustu otevřených otázek ohledně možností použití verze Make (free).

V čem se liší? Můžu legálně používat v podnikání verzi Make (free), která je zdarma?
Co získám navíc, když si pořídím placenou verzi SketchUp Pro?

Rozhodli jsme se proto zpracovat přehledné shrnutí rozdílů obou verzi a také nabídnout možnost přejit na verzi SketchUp Pro na rok na zkoušku za zajímavou cenu. Tedy pokud dočtete do konce... :-)


Shrnutí rozdílů verzí SketchUp Make a SketchUp Pro


Hned v úvodu je třeba říci, že poslední uvolněná verze SketchUp Make je z roku 2017. Pomalu nám tedy „stárne“ a přestává plnit základní uživatelské požadavky, které byly v roce jejího vydání standard.
Vypíchněme zde ty nejzásadnější:


3D Warehouse

Momentálně asi nejrozsáhlejší online knihovna 3D modelů na světě, obsahující dnes již milióny a milióny prvků! Z důvodů optimalizace udržuje 3D Warehouse modely SketchUp v aktuální verzi a dvou předchozích verzích + ve verzi, ve které byly modely původně nahrány. V současné době byla ukončena podpora webových služeb verze SketchUp 2018 a starší.

Tip!:
Pro rychlejší stahování a datově menší soubory doporučujeme stahovat modely v nejnovější verzi SketchUp díky zhruba o polovinu menší velikosti oproti předchozím verzím.


Import / Export

Ve verzi SketchUp Make jsou možnosti načítání a ukládání z a do jiných formátů výrazně omezeny. Pro domácí a hobby využití není předpoklad potřeby komunikace s jinými systémy nebo partnery. Za některé „koncovky“ jako je například DWG / DXF je navíc třeba za použití platit licenční poplatky, a to u verze zdarma nemá výrobce z čeho. Vedle zmíněných velmi frekventovaných formátů DWG nebo DXF, nejvíce používaných pro převod dat z a do jiných programů, chybí např. i možnost exportu animací z vytvořených Scén do formátu AVI nebo MP4.

Naopak plná verze SketchUp Pro se pyšní poměrně širokou sadu podporovaných formátů: 3DS, DWG/DXF (2D i 3D), IFC (BIM), DAE, OBJ, FBX, KMZ (pro Google Earth), STL (pro 3D tisk), PSD (Photoshop), PDF, většinu rastrových formátů a spoustu dalších méně známých.


LayOut

Jedná se o samostatnou aplikaci (modul), který je nedílnou součástí licence SketchUp Pro a který dodává Vašim výstupům zcela jiný rozměr i určitou „štábní kulturu“. Díky přímému propojení obou programů je možné snadno celý 3D projekt ze SketchUpu odeslat do LayOut a v něm dokončit prezentaci nebo 2D výkresovou dokumentaci rozmístěním připravených pohledů ve zvoleném měřítku na jednotlivé stránky papírů. Doplnit texty, popisky, šrafy, asociativní kóty, tabulky a podobně.

A hlavně, změny na modelu SketchUpu (3D geometrie, použité materiály, rozměry, atd.) se automaticky „propisují“ do výkresů LayOutu včetně aktualizací kót a autotextů.
A to už je jiná produktivita práce a úspora času!


Výkresový modul LayOut pro SketchUp

(pro zvětšení klikněte na obrázek)


Ve verzi Make je LayOut funkční jen prvních 30 dnů „na zkoušku“. Opět zde není předpoklad, že fanda SketchUpu pro domácí použití by potřeboval prezentovat své „dílo“ podobným profesionálním způsobem.


Další funkce chybějící ve SketchUp Make

Kromě výše zmíněného neobsahuje verze SketchUp Make zdarma ani následující někdy více někdy méně důležité nástroje a funkce:

Style Builder je modul pro vytvoření vlastního stylů prezentace, např. v podobě osobité skici. Tahy tužkou jako Vy nemá nikdo jiný na světe. :-)

Sandbox neboli sada nástrojů Terénu zahrnuje několik způsobů tvorby a následných úprav terénu ve 3D.

Funkce Geoumístění umožnuje naopak načíst hotový 2D/3D terén z externích dostupných zdrojů jako výřez mapy z jakéhokoliv místa na zeměkouli včetně ortofoto zobrazení. Terén lze dále upravovat pomocí nástrojů Sandbox.

Objemové nástroje jsou skvělé funkce pro pokročilé modelování na principech sčítání a odečítání objemů těles, jejich průniky, ořezání, rozdělení a podobně. Hodí se pro modelování střech a vikýřů, krovů a podkrovních prostor nebo pro klenby. Uplatnění nachází i pro návrhy truhlářských výrobků.

Nástroje Dynamických komponent umožnují uživatelsky vytvářet vlastní „chytřejší“ komponenty, které si v případě editace například "drží" své proporce, dovolují nastavit animace pohybu (otevření, vysunutí,…), propojit prvky s podrobnějšími informacemi na webových stránkách, apod.

Pokročilé nástroje kamery jsou zase inteligentnější Scény, zahrnující reálné kamery s možnostmi zámků pozic, výšky, náklonu, ohniska a názorného zobrazení kuželu šířky zorného pole pro maximální kontrolu scény.





Licence SketchUp Pro



Společnost TRIMBLE v posledních letech znatelně rozšířila portfolio aplikací a služeb, které jsou zahrnuty pod aktuální produkt SketchUp Pro a jdou takříkajíc s možnostmi a potřebami doby.

Vedle stálic jako je 3D modelář SketchUp, 2D výkresový modul LayOut, Style Builder pro tvorbu vlastních stylů, 3D Warehouse jako téměř bezedná studnice 3D modelů sdílených mezi celosvětovou komunitou SketchUp uživatelů jsou tu další, nedávno zařazené nástroje a služby:

SketchUp pro iPad s podporou ovládání vícedotykových gest, stylusového pera Apple Pencil, příp. klasicky pomocí myši a klávesnice umožní zaznamenat Váš kreativní nápad či inspiraci, kdykoli a kdekoli Vás napadne. V kanceláři, v místě realizace, doma na gauči, na cestách...

Trimble Connect jako Vaše osobní cloudové uložiště s neomezenou velikostí pro prohlížení, sdílení a přístup k Vašim projektům kdykoli a odkudkoli.

SketchUp pro Web je online modelář spustitelný z okna internetového prohlížeče zahrnující většinu kreslících a editačních nástrojů SketchUpu včetně měření, práce s řezy, hladinami, scénami, atd. Opět dostupný odkudkoliv, např. i z počítače, kde není instalovaný SketchUp.

PreDesign je online nástroj pro architektonický průzkum včetně provádění analýz v kontextu s prostředím a geografickým umístěním.

SketchUp Viewer a SketchUp Viewer VR jsou aplikace pro prohlížení Vašeho modelu mimo jiné také pomocí virtuální nebo rozšířené reality (VR+AR). Buď s podporou náhlavních souprav – brýlí pro virtuální realitu jako jsou HTC Vive, Oculus Rift a Quest, Microsoft HoloLens nebo Windows Mixed Reality. Nebo na chytrých telefonech a tabletech (iOS i Android), kdy pomocí rozšířené reality například můžete prezentovat Váš návrh přímo na místě, kde má skutečně stát.


Prezentace modelu pomocí rozšířené reality v aplikaci SketchUp Viewer na mobilním telefonu.

(pro zvětšení klikněte na obrázek)



Vše výše uvedené je navíc u verze SketchUp Pro podpořeno lokalizací do češtiny pro Windows i Mac OS (volitelně i jiné jazyky včetně angličtiny, němčiny, polštiny nebo ruštiny), plnou technickou podporou k produktu a zázemím zahrnujícím přístup k vždy aktuálním instalačním souborům, bonusovým knihovnám materiálů a 3D modelů českých výrobců, užitečných rozšiřujících pluginů, apod.


Legálnost použití

SketchUp Make (free) je stále dispozici zcela zdarma, avšak v licenčním ujednání společnosti TRIMBLE je uvedeno, že tyto varianty produktu SketchUp jsou určeny výhradně pro nekomerční použití, pouze k soukromým a neziskovým účelům. Tedy pro hobby a „domácí“ využití, nikoliv k podpoře podnikání.
Pro podnikání je určena verze SketchUp Pro.




Pokud jste dočetli až sem, máte již pravděpodobně dost informací pro posouzení, která verze je konkrétně pro Vás ta správná (pokud ne, kontaktujte nás, rádi vše upřesníme nebo ukážeme „na živo“).


Jsou-li pro Vás výše uvedené výhody verze SketchUp Pro dostatečně lákavé, vidíte-li v nich potenciál pro jejich využití ve Vaší práci a máte-li zájem nyní „přepnout“ na verzi SketchUp Pro na rok na zkoušku za výhodnou cenu, vyplňte prosím

poptávkový formulář

zde na stránkách a my pro Vás zpracujeme a zašleme nabídku přesně pro Vás na míru.

Uživatelská sekce
Školení & podpora
Tipy & Triky
Novinky
Ke stažení
Poptávka
Kontakty
Mapa webu
Ochrana údajů