ArCon CADsys DataCAD SketchUp

  

...Váš partner pro dodávky
CAD systémů pro 3D návrhy,
modely, projekty a vizualizace

Artlantis CADsys DataCAD SketchUp 3D

3D SketchUp ArCon V-Ray DataCAD

CADsys ArCon Renderin Artlantis 3D

ke stažení | tipy & triky | školení & podpora | služby | poptávka | kontakt

CAD systémy:



SketchUp
plugin Render[in]
plugin V-Ray
další pluginy
Artlantis
ArCon
DataCAD



Najdete nás také
na Facebooku!

Novinky:



Tip! : Neobjevené možnosti nástroje Oblouk



Nástroj Oblouk, přesněji "2-bodový oblouk" je ve SketchUpu už od prvních verzí, se kterými jsem měl možnost se seznámit. Tuším, že to byla verze 2.1. :-) Postupně přibývaly další varianty oblouků (až na dnešní aktuální počet 4) a nyní, ve verzi SketchUp 2015, přišel s vylepšením na řadu opět tento praotec všech oblouků...
Na první pohled jsou tato vylepšení nenápadná. Ale na ten druhý... Posuďte sami!

Už jste někdy potřebovali nakreslit obdélník se zaoblenými rohy? Takový nástroj ale ve SketchUpu není, takže dosud bylo třeba udělat vše pěkně ručně - nakreslit obdélník, rozměřit, namalovat postupně všechny oblouky, umazat nepotřebné čáry... Verze 2015 přichází užitečným vylepšením nástroje Oblouk, kterým je nyní možné zabrousit ostré rohy obdélníka jednoduchými dvojkliky.


Krok za krokem jak na to:
    1. Nakreslete obdélník požadovaných rozměrů buď nástrojem Obdélník nebo Rotující obdélník. (obr.1)
    2. Vyberte nástroj 2-bodový oblouk Ikona 2-bodový oblouka klikněte na hranu poblíž jednoho z rohů obdélníka. (obr.2)

    3. Přesuňte kurzor myši na přilehlou hranu rohu obdélníka, objeví se indikátor "Tečná k hraně". Oblouk bude mít

    azurovou

    barvu. (obr.3)

Nakreslete obdélník požadovaných rozměrů Vyberte nástroj 2-bodový oblouk a klikněte na hranu poblíž jednoho z rohů obdélníka Přesuňte kurzor myši na přilehlou hranu rohu obdélníka
(pro zvětšení klikněte na obrázky 1 - 3)

    4. Pomalu pokračujte/posouvejte kurzor myši nad touto hranou a pozorně sledujte, kdy se barva oblouku změní z azurové na

    purpurovou

    . Purpurová barva znamená, že se právě nacházíte na bodě, které je ve stejné vzdálenosti od rohu vzhledem k počátečnímu bodu oblouku (oblouk je tangenciálně/tečně napojen na obě hrany). (obr.4)

    5. Pokud vidíte purpurový oblouk, dvakrát klikněte myší (double-klik). SketchUp automaticky ořízne roh (nejenže nakreslí oblouk, ale současně odstraní/smaže přebytečné čáry). (obr.5)

    6. Pokud budete chtít zaoblit stejným poloměrem i ostatní rohy obdélníka, jednoduše dvakrát klikněte (double-klik) poblíž každého z dalších rohů. (obr.6)
Posouvejte kurzor myši po hraně a sledujte, až se barva oblouku změní na purpurovou Jakmile oblouk změní barvu na purpurovou, dvakrát klikněte myší (double-klik) Pro zaoblení ostatních rohů stejným poloměrem, dvakrát klikněte (double-klik) u každého z nich.
(pro zvětšení klikněte na obrázky 4 - 6)


Rychlá rekapitulace:
Klik, posun, klik pro nakreslení obdélníka, pak klik, posun, double-klik pro zaoblení jednoho z rohů a pro zbývající tři rohy double-klik, double-klik, double-klik.
Klobouk dolů pánové od Trimblu! Pod 5 vteřin jsem to v předchozích verzích rozhodně nezvládl! :-)


Ještě přidám malý tip z praxe:
    1. Proveďte postup dle bodů 1 až 5 výše.
    2. nástrojem VýběrIkona Výběroznačte oblouk (vysvítí se modře) a na panelu Informace o prvku (roletové menu Dialogová okna) přepište položku Poloměr na požadovanou hodnotu a stiskněte Enter (obr.7).

    3. Dále pokračujte double-kliky na ostatní rohy dle bodu 6 výše

Označte oblouk (vysvítí se modře) a na panelu Informace o prvku přepište položku Poloměr.
(pro zvětšení klikněte na obrázek 7)


Z tohoto základního tvaru pak můžete jednoduchým způsobem, např. nástrojem Tah/Tlak vytvořit reálnou tloušťku desky (stolu?,...) a pokračovat v intuitivním modelování, které je SketchUpu vlastní... :-)


Pokud budete mít zájem o nějaké upřesnění, klidně napište na email info@cadsys.cz nebo nechejte komentář pod tímto tipem na Facebooku.

Případně se můžete mnohem více dozvědět o tom, jak produktivně ovládat Váš SketchUp nebo LayOut na některém vybraném školení nebo konzultaci.


Tomáš Furko

Uživatelská sekce
Školení & podpora
Tipy & Triky
Novinky
Ke stažení
Poptávka
Kontakty
Mapa webu
Ochrana údajů